School: Meenacahan (roll number 6063)

Meenacahan, Co. Donegal
Brigid, Bean Uí Eachthighearn

1. Scéal

Bhí fear in a chomhnuidhe i mbaile mac Cathail ins an aimsim chian aosta.

Bhí fear in a chomnuidhe i mBaile Mac Cathail ins an aimsim chian aosta. Lá amháin bhí sé ag cu cuibrinn fiaraigh. Táinig sé ar fircín ime ins an talamh agus bhí bosca stáin curta ins an ime agus bhí an bosca lán óir. Tug sé an bosca agus an fircín ime leis abhaile agus ní cearn sé iomrar bit de. Bhí iongantas mór ar a chuid comarsan aig goidhe mar a bhí sé ag dul suas ins an tsaogal. Mar nach rabh slighe airgidg ar bith aige tar fear ar bith eile. Cheannuig sé morán eallaig agus bhí stoc mór ceannuighthe aige in an goiridh agus bhí iongantas mór ar achán duine cá.
    Bhfuair sé an t-airgidh. Bhí neart saidhbhris aige fadh is a bhí sé beo.
    Conall Ó Domhnaill