School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a Trí (continued)

Bhí sagart ann am amháin agus bhí sé i n-a chomhnuidhe i Leitir Ceanainn. Ba ghnáthach leis uisce beatha a ól.

(continued from previous page)
    Nuair a bhí an tAifreann thart dubhairt sé leis an cléireach. “Mise an sagart a fuair bás bliadhain o shoin agus fuair mé rud mór airgead le Aifreann a leigheadh”. “Bhí Aifreann amháin le léigheadh agam agus seo é an Aifreann.
    Nuair a bhí sé ag dul ar shiubhal dubhairt sé. “Go bhfóiridh Dia ormsa ma tá agam dul an bealach ceadhna arais. D’imthigh sé as amharc.
  2. Scéal a 4

Bhí fear ann ám amháin agus lá amháin bhí sé thíos ag bun an t-sruthain. Ní rabh teine ar bith ag a muinntir sa bhaile.

Sgéal a 4.
    Bhí fear ann ám amháin agus lá amháin bhí sé thíos ag bun an t-sruthain. Ní rabh teine ar bhith ag a muinntir sa bhaile.
    Chuaidh sé suas ar chrann iontach mór a bhí ann. Nuair a bhí sé shuas d’éirigh an ghaoth. Strocadh a bhearad a chota agus a chuid brístí. Ní rabh snáithe fágtha air acht an léine agus na sean bróga.
    Nuair a bhí sé ag teacht anuas de’n chrann shíl sé go rabh an fhairrge thíos faoi. Cibé ar bith thug sé léim anuas agus ní rabh uige ar bith faoi. Chuaidh sé ‘un n-a bhaile agus nuáir a mhusgáil se ar maidín bhí a aghaidh tíonn-
    Nóra Ní Laodhóg
    Brian Mac Cáilín