School: Leitir

Templecrone, Co. Donegal

1. Scéal a Dó

Bhí fear amuigh oidhche amháin agus casadh sluagh mór sídheógaí air.

Sgéal a dó:-
    Bhí fear amuigh oidhche amhain agus casadh sluagh mór sídheóghaí air.
    D'iarr siad air teacht go Connachta leobhtha; dubhairt sé nach raibh capall ar bith aige agus dubhairt an rí go bfuigheadh siad capall do agus nuair a d'amharc sé thart bhí capall annsin ag fanacht air. D'imthigh siad leobtha go dtáinig siad go Connacht. Bhí sídheógaí eile ag fanacht ortha.
    Dúbhairt an t-oifigeach dá mbainfeadh siad an cath go dabharfadh siad airgead do; acht mura mbainfeadh go mbéadh sgéal eile le h-innse.
    Bhain siad an cath agus tháinig siad 'un an bhaile airís. Líon siad a gcuid pocaí le h-óir agus d'imthigh siad.
    Nuair a d'amharc an fear thart bhí sé ag marcaidheachtar bufalán buidhe agus bhí a cuid pocaí líonta de bláthanna áiteanna.
    Nóra Ní Laodhog a scríobh.
    Nóra Ní Laodhog