Scoil: Northampton (uimhir rolla 6396)

Poll na bhFia Thiar, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Domhnalláin

sin air mar chodal Naomh Pádraig ann.
    Tá tobar Naomh Chiaráin i dTrácht. Tá an t-ainm sin air mar chodal Naomh Ciarán ann nuair a bhí sé ag dul isteach go h-Arainn Mhór; bhíonn daoine ag dul ann gach blian ag déanamh Pilgrimage.
    Tá ceann i gCilleadh Cudhach an áit a bhfuil Naomh Colm Cille curtha.
    Tá ceann i Tobar Peadair agus tá Tobar Pheadair air.
    Tá ceann thuas ar an gCranna agus sé an t-ainm atá air ná Tobar na Súl. Tá leigheas ann súil a níghidh ann dá mbeith súil tinn agat.
    Tá ceann i gCondae an Chláir; bíonn cuile duine ag dul ann ghá leigeas féin. Tá leigheas an le cuile galar.

Tá ceann i gCilltarthin darbh ainm Tobair Carcar thar éis Naomh Com Cille. Tá scéal ann faoi agus seo é:-
    Bhí beirt fhear i gCuige Uladh. Bhí ceann aca bacach agus ceann acha caoch. Bhí fear amháin ag brionglóide go raibh tobar i gCarcar agus dá bhfuideach sé amach é go mbeadh a radharc aige. Dubhairt an fear bacach "raichaidh mise ar do dhruim anois agu beidh muid ag siubhal go deó go bhfuighidh muid é. Bhíodar ag siubhal nuair gur tháiniceadar ar an gCarcar. Nuair a thainic siad ann ní raibh fhios aca cá raibh an tobar nó cé bhfuigheach siad é. Nuair a tháinig siad ag an áit a raibh an tobar thuit an fear bacach anuas agus thuit an fear caoch in adhiaidh. Nuair a bhí an fear
    Ristéard Ó Cobhthaigh
    Bean Riocáird de Búrca