School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. (continued from previous page)
    an buacaill aimsire go raibh fonn codladh ar agus go maith leis codlad an fead leat uair nó mar sin agus dubairt se leis an buacaill aimsire aire do tabairt ar eagla go dtagfadh namadh eigin dubhairt an buacaill aimsire go dtabharfadh. Núair a bhí Dómnall na codladh go sámh fúair a buachaill aimsire an claideamh agus do sath sé é na scornaig agus do rith sé. Núair do brathig Dómhnall an claideamh ag dul trid a scornaig d'eirig se agus do stad se an claideamh agus do rith an fuill amach tríd an poll d'aimsig Dómhnall cloch agus do cath se an cloch in a diaidh agus dealaig se uaid. Deir na seana sgealtha go raibh tig beag in aice na h-aite agus deirtear gur leag buille de cloc taobh an tig. Fúair an buacaill aimsire an thrí cead punt a bí i gcoir a ceann agus do tug an buacaill an ceann do's na Sasanaig agus deirtear gur chuir siad a cheann í spíce i mBeanntraighe.