School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

1. (continued from previous page)
    Thug sé fé is má thug ba mhaith an bhail air é mar ghlan sé deich reanna thar imeall na locha nuair a chaith an chuid eile siubhal is bíodh sé aige baile ana fhada rómpa.
    Bhí sé mar sin ar feadh ana thamall. Bhí cúirt bhreágh dhuine uasail inaice leis an loch agus chonnaic inghean an duine uasail Aon Mhac a Díreóig ag léimeadh na locha. Do thuit sí i searc agus síor-ghrádh leis agus dubhairt sí len a h-athair ná pósfadh sí aon fhear ach é. Chuir an t-athair saighdiúirí roimis amáireach agus má chuir chonnaic Aon Mhac a Díreóig iad agus tháinig ana iongnadh air.
    Dhein sé a léim fé mar a dhein sé gach aon lá eile agus má dhein ghlan sé amach thar na saighdiúirí. Chonnaic sé go raibh na saighdiúirí ar thí breith air ach nár fhéadadar é agus rith sé faid a bh'fhéidir le'n a chosa. Leanadar go dtí an tigh é nuair a chonnaic a mháthair an scannradh a bhí air tháinic lionrad uirthi. "Ó a ghrádhghil ar sí "Cad tá ort?" "Tá an tóir
    Máire Bean Nic Gearailt
    Cathair Bó Sine, Co. Kerry