School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

aoinne amháin muirir a bheith ort.
    Do dhein sé rud ar an seann draoí. Nuair a bhí an dinnéar ithte ag na bochtaibh go léir chuadar ar a nglúinibh agus chuireadar a nguidhe chun Dé ón a gcroidhe amach agus d'iarradar ar Dhia aoinne amháin muirir a bheith ortha. Bhí san go maith is ní raibh go h-olc agus bliain ón lá san do ráinig mac óg acu agus sé an t-ainm a baisteadh air ná "Aon Mhac a Dhíreóig ó Éirinn."
    An méid nár boradh an lá dhó do boradh an oidhche gur eirig sé suas 'na fhear breagh. Chuireadar ar scoil é agus bhí sé ag foghluim go h-áluinn. Bhí loch mór sa tslíghe rómpa agus bhíodh ar na buachaillí is na gearrachaillí aistear mhór a chur díobh chun gabháilt timcheall ar an loch mhór uisce seo.
    Chuimhnig Aon Mhac a' Dhíreóig aon lá amháin do féin léimeadh treasna an locha.
    Máire Bean Nic Gearailt