School: Ceanntrágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Kerry
Donncha Ó Cúrnáin

ach thuit an rud céadna amach agus níor eirig leis í thabhairt leis.
    An oidhce na dhiaidh san airíst chuaidh sé go Móinarí ag triall ar mnaoi eile a bhí ann ach nuair a bhíodar díreach ag dul isteac tríd an bhfuinneóig do ghlaoidh an coilleach agus béigin dóibh casadh abhaile airíst.
    Ansan cualadar go raibh bean eile breóidhte i mBaile an Mhuilinn agus chuadar ag triall uirthi agus thugadar leó í. Cuireadar isteach i gcómhrainn í agus isteach i seana fotharach sidhe í. An lá 'na dhiaidh san cuireadh sgéal amach go raibh an bhean taréis báis dfághail agus ceap muinntir an tighe gur bhí an rud a dfhág na púcaí na ndiaidh agus cuireadh an rud san ina ionad. Chuaidh na fir oibre a chodhladh an oidhche (an oidhche) san agus bhí taidhreamh ag duine acu. Ceap sé go dtáinig fear chuige agus go ndubhairt sí leis go raibh cómhra istig idtor sa bfotharach inaice an tighe agus dul agus é tabhairt leis.
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Seán Ó Dubháin