School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_021

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_021

1. (continued from previous page)
    Ní bhíonn éadach ar bith aig ins an teach le díol.Ní bhíonn duine ar bith ag cheannacht éadaighe mar bíonn breidín ag gach duine dhó fhéin. Caitheann gach duine ins an oileán seo éadach na h-áite agus is e an gnáth éadach a bhíonn ann ná bréidín. Bhí táilliúr ann fadó thuas tigh Colman agus tháinig sagart isteach ann a bhí bacach. Dubhairt an táilliúr leis é féin a thabhairt amach thrí loch cheann gainimhe. Chuir sin fearg mhór ar an sagart agus chuaidh sé síos go dtí an loch é féin ar asal. Fuair sé sluasaid agus chuaidh sé amach i lár an locha. Nuair a bhí sé amugh ní raibh an loch domhain ar chor ar bith mar is loch an t-anaidhe é, cé go bhfuil sé leathan agus fada. Níl sé acht trí troigh ar doimhin ins an áit is doimhne é.
    Chart an sagart poll mór leathan i lár an locha tuairm seacht d'troigh ar doimhneacht agus chaith sé an láib ar bhruach an ruda idtreo nuair suibhleadh sé ar bhruach an phoill go gceapadh an táilliúr go raibh sé an-tanaidhe agus dhá dtuiteadh sé féin nach mbeadh aon bhuigheal air go mbáthfidh é féin é. Chuaidh an sagart suas ar an asal abhaile tigh colman agus
    Micil Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. Galway