School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_003

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_003

1. (continued from previous page)
    go h-eascaidh ins an oidhche bíonn aimsear gharbh air. Nuair a bhíonn sé trom dorcha bíonn báisteach air.
    Nuair a bhíonn na madraí ag ithe féir bíonn báisteach air.
    Nuair a bhíonn asal nó capall na seasamh ilár buaile agus a gcloigeann ó dheas aca bheidh an t-Earrach a thiocfaidh na dhiadh go breágh.
    Nuair a bhíonn na seilmide, na mialtóga agus na suigáin amuigh bionn baisteach air.
  2. Tá mé in mo chomhnaidhe ar bhaile an Mhóthair an baile is fuide soir ins an Oileán. Tá trí cinn fhichead de tighthe ann agus sin é a raibh ann acab ariamh mar nuair a leagadh teach deineadh teach nua ina áit. Tá dhá theach slinn ann agus teach is fiche de thighthe a bhfuil tuighthe ortha. Is é an sloinneadh Fáthartaigh an sloinneadh is coitchianta ann. Is é an fáth gur bhfuair an baile an tainm sin mar bhí bothar ag rith thríd sul má bhí aon
    Baile an Mhothair, Co. na Gaillimhe
    Micil Ó Fáthartaigh