School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Seo iad na nósanna a bíod ag na daoine Oidhche Bealtaine fadó . Théigeadh na daoine amach tar-éis luighe na gréine agus bailig siadh bláthanna darbh ainm blátha na Bealtaine agus chuiread siad gábail dóibh taobh amuigh de gach geata ag dul isteach go dtí gach páirc san feirm, agus ag gach casán ag dul isteach go dtí an tigh agus ar bárr an tighe.
    Deirtear gurbh é an fáth a deintear sin ná cun mí ádh do coiméad uatha agus chun ádh do bhreit chucha, dá bfeictí bean ruadh nó fear ruadh an oidhche sin go mbíonn siad ag déanamh píseóga . Ní leigeadh na daoine na ba amach sa páirc an oidhche sin mar crúdtar na ba amuigh sa pháirc san mheadhon oidhche.
    Liam Ó Gríobtha ,
    Gleann Garbh ,