School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Bíonn na máirnéalaig agus na h-iascairí an eolasach ar an aimsir. Is féidir leis na h-iascairí breithiúnas maith a thabhairt uaidh gan cabhair ó gloinne ná aon rud eile. Seo cuid des na comharthaí is gnáth.
    Nuair a bhíonn droch-aimsir le teacht seineann na fainleóige go h-an íseal ins an spéir. Cloiseann daoine fuaimeanna i bhfad ó bhaile. Bíonn an teine ag tréigean agus bíonn lasair gorm uirthi. Bíonn an deatach ag casadh anuas agus an sugha ag titim ón seimné. Nidthe a bhfad uainn ceapamíd go mbíonn siad cóngarach dúinn. Tagann pianta géara ar lucht dathacha agus na cinn a bhíonn faidarcáin ortha bíonn a mbróga ag luighe ortha. Nuair atá stoirm ag teacht bíonn na caoraigh ag druidim aníos de dhruim an tsléibhe agus ag déanamh go dtí an focain. Má bhíonn fáinní timcheall na gréine agus an spéir smearthai sin tuar anaithe. Má bhíonn luisne leath-dhearg timcheall adharta na gealaige seacain gaoch agus anaithe. Má bhíonn na hadharta soiléir i rith an ceathrú lá de'n gealaig bhíodh súil agat le deagh aimsear i rith an gealaige sin. Má bheadh clúdach ar an ré bheadh feartainn ag teacht
    Liam Ó Gríobhta