School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Chuaidh daoine uaisle amach ar sliabh lá ag fiadhach sa Sealghaireacht. Tháinign ceo agus fearthainn ortha agus cuireadh amugha iad. Scaradar ón a chéile, bhí Seán sé sin comphánach amháin bhí ortha, agus ní raibh aoinne in a fhóchair nuair a chuireadh amugha agus bhí sé dorcha beagnach amh éigin san oidhche, bhuail sé a éadan i gcoinne doras na cuairte. Chuaidh sé go dtí an doras agus glaodhach sé osluigheadh an doras dó agus cad a bheadh ann ach triúr fathaig, tháinigh sgannra agus eagla air nuair a chonaich sé na triúr fathaigh mar sin d'iarr sé ar lóistin na h-oidhche agus fuair seé é agus a suipéar, ach shíl sé go mharbheocaidh é roimh maidin. Nuair d'éirigh sé ar maidin bhíodar ag thógaint amach as agus dubharadar leis suigh síos chun a bhreacfást. Dé an ainm atá ort arsa ceann es na fathaith leis. Seán a ghlaoidheann siad orm arsa mé féin. Tosnuigheadh ag innsin ar na gascidhe a bhíodar ábalta a dhéanamh agus níor chuir sé t-sim in aon chor ortha. Déanfadh sé féin gaiscide nár ionghadh ortha. Bhíodar ag féachaint air agus bhí ionghadh ortha
    AT1045: Pulling the Lake Together
    AT1049: The Heavy Axe