School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal

Bhí buachaill beag ann fadó. Fuair sé píopa ar thórramh oidhche éigin.

Bhí buachaill beag ann fadó. Fuair sé píopa ar thórramh oidhche éigin. Nuair a tháinigh sé abhaile cuir sé an phíopa i bhfolach. An oidhche dar gcionn tharraing sé cuighe an phíopa agus d'imigh sé amach sa sgioból, bhí sé ag aithris ar na daoine fasta. Ní i bhfad gur áirigh sé ann agus b-éigin do suidhe síos ar an tighe mar bhí míobhráin in a cheann aige i gceann tamaill thuit sé a codhladh. Sleamhnuigh an phíopa as a bhéil do réir a chéile thuit sé sa tighe i gceann gá nomath bhí an cocán tré lasadh. Tráthamhail go leór athair an buachaill ag dul ar cuairt, chonnaic sé deatach ag teacht amach tré fhuinneóg an sgioból, isteach leis. Dhúisigh sé an mhac. Thug sé an teanga dó agus is beag bídeach nár thug sé an t-slat dó freisin.
    Mícheál de Lundhera