School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    Ní bhíonn aon chéann aca le feiceál go mbíonn sé ina fhíor thrághadh agus rabharta ngaineamh agus chlocha caonaig a bhíonn an crosán ibhfostadh. Is ar déanamh cois circe atá an crosán agus is minic gur cois circe air. Bíonn an tóír ag portáín agus ag eascú beaga agus ar lán féíthidí eile ar an gcrósán. Is minic go bhfeicfeá ceánn aca isteach ar an gcladach agus na cosa ite dhe ag portáín agus ag gliomach. Tá croiceann garbh géar air agus lúbfadh sé é féin thár timceall ar do láimh. Faoí thíos atá a bhéal agus é déanta cruinn.