School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Tá an bradán agus an breach geal an chosamhail le na chéíle. Breach beag gearr é agus cloigeann giortach air. Bíonn sé ag caolú on ngeolraich siar go bun an driobaill. Faoí na bholg tá eití beaga deilgneacha agus ós a chionn freisin.
    Tá sé ráidhte gur le uibheacha cearc a thóigtear é. Mar tóígeann sé an eocraigh aníos as an ngainimh agus bíonn sé dhá chothú fhéin ar iasg beag. Amach faoí Bhealtaine a bhíos sé ina shéasúr. Sé'n chaoí a n-éaluigheann siad air san oidhche agus beireann siad air.
    Sé'n líón eangach is fearr le n-aghaidh san gcaoí nach bhféadhfadh sé imtheacht amach as. Amach i nDeire Foghmhair a thaganns sé ar an loch. Nuair a thagas sé ar an loch bíonn dath chómh glas leis an sgilling air,
    Beartla Ó Súilleabháin