School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Sé an teistire an ceann is mó de na héisc sliogánacha a bhfuil tóir ag na daoine air. Bíonn sé 'na shéasúr ar feadh na blíadhna cé´s moite de ráíthe an tSamhraídh. Nuair a bhíós an teistire dó nó trí de bhlíadhanta d'aoís bíonn sé le níthe ag duine. Tá dhá chinéal eistire le fághail sa tír seo, eistire cloch agus eistire beirtríghe. Deirtear gur in aice fíor uisge is mó a faightear na heistirí beirtríghe. Bíonn na heistirí cloch níos fuidhe amach sa bhfairrge na íad. Le eangach a bhíos déanta le ruadhóg dhalbhuídhe agus mogall air a mharbhuíghtear na heistirí beirtreacha. Sé an chaoí a mbaintear na heistirí cloch de chloch le láighe nó le sluasadh. Tá an teistire an deas le níthe. Is féidir íad a íthe fuar freisin. Ní mar a chéíle na heochráígh atá san eistire agus san
    Máirtín Fionntáin