School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Breac beag eile seadh an fhaocha de chineál na mbric sliogánach. Deirtear go mbíonn an fhaocha na séasúr san nGeimhridh agus san Earrach. Ó theanas sé amach i ndeireadh an Gheimhridh deirtar nach mbíonn sí mo maith lé nithe ór teagann sramaí ortha. Faoí chlocha i gcrompaín bhrocacha is mó a chomnaidheas an fhaocha. Tá go leór cineál faochain ann an fhaocha dhonn an fhaocha chapaill agus an fhaocha thonacáín. Deirtar gur ó Meádhoin Foghmhair go deire Aibreáin aimsir a síolruighthe. Ní'l aon taoile dhá aoirde dhá mbeidh nach féídir an fhaocha a fhághail. Is breac ann deas í lé nithe agus is breac folláin í freisin.
    Pádhraig Ó Cúaláin