School: Na Cnoicíní (roll number 13124)

Garranearagh, Co. Kerry
Seán S. Ó Cuimín

1. Laetheanta Áirithe na bliadhna
    Tá a lán sean-nósanna ag baint le laetheanta áirithe na blíadhna agus leis an Lúain a bhaineann an chuid is mó de's na nósa. Bíodh síad comeádhta súas ag na sean-daoine ach do leogadh a lán acu tuitim idir dhá stól. Annso tabhairfheadh cúpla nós - Tosnuigheann síad leis an Lúain mar deirtear dá mbeadh duine ag dul ar thuras maidean Dé Lúain agus go mbúailfeadh bean le grúaigh rúadh leis ar a dturas, deireann an duine sin go g cuireadh sé síos seachtmhain ana-chrúaidh mar bféidir go mbeadh an duine sin ag obair fe Roínn éigin.
    Sean nós eile, ní cheart do dhuine a cheann do bhearradh ar an Lúain agus tá sé sin mar nós ag na daoine an lá indhiu. Rud eile, bíonn eagla ar daoine sar a mbrisidís earraídhe ar an Lúan mar bheadh droch rath ortha an seachtmhain sin.
    Lá crosta na blíadhna iseadh an 29ad Mí na Nodhlag, sin ceithre lá tar éis Laé Nodhlag. Síad seo na nósa a bhaineann leis mar atá:- ní marbhuightear aon ainmhídhthe ar an lá sin ná ní athruigheann aoine
    Micheál Ó Súilleabháin