School: Cill an Dísirt (C.) (roll number 15302)

Killadysert, Co. Clare
Máire Mac Eochaidh

Is mó cáil a bhí ar aonach Cill an Dísirt fadó.

Is mó cáil abhí ar aonach Cill-an-Dísirt fadó. Thagadh feirmeóirí chuige ó gach baile fearthainn timcheall na sráide cuir i gcás Lios Uí Catasaighe, Cúl Mín, Baile na Ceallaighe, Leaba Síoda agus ó na h-oileánaibh i mbéal na Sionnaine. Bhíodh na h-aontaí ar suibhail i bpáirc áirithe i bhfiadhnaise na Sionnaine agus ar chúl na Sráide darabh ainm "Páirc an Aonaigh". Is imeasg na Sráideanna a bhíonn an t-aonach ar suibhail anois. Is minic a théidheann na ceannuightheóirí ó thigh go tigh fe'n dtuaith ag ceannach beithidheach, tamall gearr roimh lá an aonaigh go mór mhór nuair a bhíonn fiacha stuic ag ardú i gan fhios do na feirmeóiribh.
    Tosnuigheann an t-aonach ar a cúig nó a ceathair a clog maidean Samhraidh agus le teacht solus an lae ins an ngeimhreadh. Is mó margadh a deantar idir sin agus an meadhon lae. Nuair a cuirtear deire leis an aonach agus is mó argúint abhíonn ar suibhail idir ceannuightheóiribh agus feirmeóirí . Uaireannta tagann comharsa chun congnamh a thabhairt an margadh do d'eanamh bíonn na ceannuightheóiribh ag caineadh na mbeithidheach le fonn an luach d'isliú agus bíonn na sealbhathóirí gá
        1. trade
    Ita Ní Bhriain