Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_037

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_037

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an doras. Dóscail fear é. Dubhairt Seán leis gur ag dul go dtí an sliabh a bí sé ar lorg caorach. Dubhairt an fear leis go dthiocfadh sé féin éinfeacht leis. D'imthigh an bheirt aca leo annsin agus do tháinig siad go dtí an sliabh an áit a raibh na gcaoirigh. Do chonnach an buachaill a cuid caorach féin annsin agus d'imthigh leis. 'Sé an bhóthar a thug sé air ná bóthar a bhí sa sliabh. Do bhí sé tamhall maith siubhal agus do bhuail faithchíos é mar do chonnaic sé go leor coillte agus do bhí fatchíos air go n-ionnsuigheadh na h-ainmidhthe allta é a bhí ins na coillte d'imthigh leis annsin an bhóthar go dtí go dtáinig sé abhaile go dtí a mhathair. Nuair a tháinig sé abhaile ní raibh éinne sa teach. Do bhí a mháthair imthighthe amach agus nuair a tháinig sí isteach, do bhí an buachaill istigh roimpí. D'fiafruigh sí de an bhfaca sé na caoirigh agus dubhairt sé go bhfaca. Ní raibh an
    Dara Ó Conghaile
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe