Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_009

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_009

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na bhfataí. Dhá mbeadh duine ann nach mbead aige acht é féin cabhríonn duine éile do'n comhursain leis. Is é déantar leis na fataí nuair a bhíos síad ag fás na pioctar aon luibh eile a bhíos ag fás leó uatha. Nuair a bhíos sé sin déanta cuirtear leasú eile leó agus annsin lánuighadheann na daoine íad. Tamall na dhiadh sin amach san samhradh cuirtear spray orra lena gcoinneál ó'n dubh.
    Nuair a bhíos an Foghmhar ann bhaintear na fataí ulig agus cuirtear i gcró an chuid a bhíos le nithe agus an chuid a bhíos le siolta chuirtear i bpoll in gainimh íad go dtí go dtagann an t-Earrach. Is iomdah shórt fataí ann tá na champions na Aran Cairns na banners. Is íad na banners agus na Dates na fataí is feárr.
    Sorcha Ní Fhlaithbheartaigh