School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal

Ins an ám fadó nuair bhíos ina garún do chomhnuigheadh i Lios Mór fear darbh ainm _ [doiléar] mBrúnach.

Ins an ám fadó nuair bhíos ina garsún do chomhnuigheadh i Lios Mór fear darbh ainm _ mBrúnach. Fear luthmhar láidir dob eadh é. Bhí bó dubh i gcoinne gach lá sa bhlian. Bhí a talamh go léir ar an taobh thuaidh de'n mbóthar ag dul go Baile Dubh agus bhí sé do bheas aige gach maidin dul ag féachaint ar a gcuid soc. Bhí an t-ádh ar feadh leis ar feadh tamall de bhliadhanta ach annsan d'imigh rud éigean mí-cheart ar a ba bainne, pé rud a dhéanfadh sé ní bhféadfadh sé aon im a dhéanamh. Dubhradh sean-bhean éigin leis go raibh a chuid im imighthe ag duine éigin a bhí ag déanamh piseóga. An chéad lá Bealtaine is mó a dheinidís a gcuid bríogbhaileacht. Ach dubhairt an Brúnach ná mbeadh an díobhal féin a cuinne leithe go mbainfeadh sé féin bairne na luarach uiche. Maidin lá ar na baireach a bhí cuighe seo cun siubhal leis an mBrúnach ar muin capaill agus a dá chuin le na haois. Do shiubhal sé ó Lios Mór, tré Barr na Manaigh leis, a capall ag léimrig agus a chuin go meidreach. Nuair a tháinig sé go dtí an áit a raibh na ba ag
    Micheál de Lundera