School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    bhlían agus freisin ní hé an tam cíadhna a siolruigheann sé. Deireann daoine áithrid go siolruígheann sé faoi dó sa mbliain. Is sean-fhocal é seo thar le cladach: Mo ghradsa an sgadán nár marbhuíghead ariamh le na ghoile, sé sin le rad nár rug sé ar bhaoite aríamh. Na dhíaidh sin fhéin deireann na sean-daoine gur bé baoite 'chuile bhreac eile é, sé sin le rad go mbionn 'chuile breach eile sa tóir air ón lá a gcrutuígheann sé. Mar a mbeirtear air le baoite nú chuireann sin morán fad ar a shaoghal mar beirtear ar na mílte aca le líonta tár éis a theacht go dtí and tír seó dhó.
    Tá an bárr faígte amac ag an sgudán le na chuid deisceacht Sé is mó freisin a bhfuil saothrú an duine bhoicht air. A cruthamhnas sin air chómh daor is a bhíonn