School: Cill an Dísirt (C.) (roll number 15302)

Killadysert, Co. Clare
Máire Mac Eochaidh

tuaisceart ) ar an abhainn gcéádna. Do chuir sé Mainistir ar bun ann.

Oilean na gCaorach
    Annsan do thug sé turas do Inis Mór agus do chuir sé Mainistir ar bun ann chomh maith 'na dhiaidh sin do chuaidh sé go h-Oileán na gCaorach inaice le Sráid na Cathaireach. Tá fothaireacha óráideáin a thóg sé ann le feicsint fós.

Inis Cathaigh
    Fé dheire san mbliadhain 540 do chuir sé fé in Inis Cathaigh. Do chuir sé mainistir ar bun ann agus ba é ceann riaghlachaibh na mainistreach sin nach bhféadfadh aon bhean bonn a choise a cur ar an oileán. Fuair sé bás san mbliadhain 544 agus cuireadh i dteampall na mainistireach é. Tógadh Carn-Chuimhne áluinn ós cionn a uaige chun a chuimhne do coimeád glas in aigeantaibh na ndaoine.
    Bhí oillphaist ar an oileán fadó agus tugadh Cathach uirthi. Do díbir Naomh Seanán amach as an oileán í. Níl franncach na luch ar an oileán ón lá sin go dtí an lá atá againn indiú. Baineann an t-oileán le paróiste Cill-Ruais. Is clúamhail an t-oileán é mar do chuir Naomh Seanán a lan teampall ar bun ann. Tá túr cruinn áluinn ann on t-sean aimsiear. Do chuir naoimh eile teampall ar bun ann leis.
    Do thogaidh Naomh Seanán an áit mar a phriomh áit coimhnighthe agus ar feadh morán
    Ita Ó Bhriain