Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Do chómhnaigh fear i Leithchoill fadó feirmeóir maith do b'eadh é Diarr sé ar chailín ó mhuintear Mháire é phósadh. Sé an freagra a thug sí air ná, ná raibh aon rinnce aige agus ná phósfadh sí féin aoinne acht rinncóir. Do phós sise píobaire agus phós seiseann cailín a bhí tímcheall na h-áite. Tamall na dhiaid sin in am na bprátaí bhí an cistin lán de phrátaí ag an bfeirmeóir so. Is amhlaidh a thugadís na prátaí isteach i rith an lae agus i gcaitheamh na h-oidhche cuiridís in áirde ar lochta an tighe iad. Bhíodh an oiread san prátaí ag an bhfeirmeóir so go gcaithfeadh sé maidí móra a chur 'na sheasamh fé béamaí an tighe mar bhíodh siad ag lúbarnaig leis an gcarn prátaí a bhiodh in áirde ortha. An lá áirithe seo do tháinig bean siubhal isteach chuige. D'aithin sé go maith í. Cad a dhein sé ná léim anáirde ar an gcarn prátaí agus tosnúghadh ar rinnce dó féin. Seo mar a rinncim-se. Do líon sé an mála go barra do phrátaí di mar prátaí a tugtí mar déirc an uair úd. Níor tháinig sí a thuille ag iarraidh deirce air.
    Máire Ní Cruadhlaoich
    Liathchoill, Co. Chorcaí