Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_022

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 02_022

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    uaibh anois. Annsin do thosnuigh na mná sidhe ag sníomh is a' cárdáil an bhreidín dhí. Dubhairt an bean annsin nach raibh aon uisge istigh le tae a dhéanamh dhóibh. Dubhairt fear an tighe leis an mnaoi imtheacht go dtí an tobar i gcóir an uisge. D'imthigh an bhean leí nó go dtáinig sí go dtí an tobar. Nuair do bhí sí ag teacht abhaile do casadh sean-fhear leí agus d'fhiafruigh sé dhí ce'n sórt mná do tháinig aice leis an bréidín a ramhrú dhí. Dubhairt sise gurbh 'mná sidhe iad. 'Sé an rud a dhéanfaidh siad na sibh do marbhuigh ar seisean. Nuair a tháinig an bhean abhaile dubhairt sí go raibh "Cnoc Meadha" go léir lasta agus annsin do thosnuigh na mná sidhe ag caoineadh na ndaoine do bhí leo ann. Marach sin do béadh an bhean agus an fear marbh aca.
    Dara Ó Conghaile
    Dara Ó Conghaile