School: Cill Mheadoin (C.)

Kilmaine, Co. Mayo
Maighréad, Bean Uí Ghliosáin

1. Tá sé tuairim is céad nó dhó céad bliain ó shoin a raibh fear an saidhbhir ann. Bhí trí mac aige, níl fhios ag éinne cé'n tainm a bhí ar an beirt is sine acht Tomás Ruagh a bhí ar an mac is óige. Tugadh an t-ainm sin air mar bhí grúaifh an ruagh air.
    Lá amhain dubhairt an t-athair leis an mac is sine go dtuibhradh sé an talamh dhó acht a dhul amach agus a airgid a shaoradh mar ní tiubhrach sé aon airgead dhó. Drimigh sé an feadh tamaill acht nuair a bhí cníoc le dhá iné tháinig sé abháile. Dubhairt an t-athair leis nuair a thainig, "bhfuil do chuid airgead saorad
    Bríghid Ní Mheara
    Tullyduff, Co. Mayo