School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal (continued)

Stól le daoine nuair a léigheann siad cursíos ar cath Cluan Tarbh go raibh deire leis na Danair an úr úd ach ní raibh.

(continued from previous page)
    go dtí an Gleann Mór. Gleann an-dhinn is eadh an Gleann Iarann annso. Tá an Cnochán Tabharach ar an dtaobh ó dheas agus Ré na Bealach ar an dtaobh ó thuaidh. Nuair a dimigh na Danair go dtí an Cnochán Tabharach connaich Williamac agus a muintir iad ón taobh eile den gleann. An céad rud a connaich bheadh á dhéanamh aca ach casadh seafadh amach ón stac a bhí ag inbhear a an cnocán agus dhá thiomáint leo. Do lean Williamac iad. Sé a theastaigh uaidh ach fios a bheith aige cá raibh cónaí ortha, annsan go gcuirfeadh sé féin i gcáir chun troid leo. Ach nuair tháinigh Williamac aníos de dhrom an chnocán cad a cífeadh sé ach an seafadh ag casadh thar nais arís agus na Danair ag casadh. Sul a mbeadh agat pinn a rádh seo chun a chéile iad. Nuair a d'fhág Williamac Dic Ú Tarbh bhí buain mór de fearaibh láidir aige ach do mhairbheagheadh cuid aca, cuid eile a mhillif agus ná raibh ábalta an troid níos mó, cuid eile a thuit tinn.