School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    na bhaile ag caitheamh sgratha ortha. Dheánfadh duine éiginteacht cleamhnas eatartha sul a bpósfaidhe iad. Nuair a bhéadh siad ag gabhail go dtí an t-séipeál rachadh an fear bealach amháin agus rachadh an bhean bealach eile ar eagla go leanfadh sealbhán de na buachaillí a bhí thart fá'n áit iad. Ní bhíodh bainfeis ar bith aca ins an t-sean aimsir. Thiocfadh siad na bhaile nuair a phósfaidhe iad agus bhéadh buideál uisge beatha leó agus thiocfadh cuid de na comharsanaigh isteach ná go nólfadh siad é.
  2. Ins an t-sean aimsir bhí droch-shaoghal ag na daoine nuair a bhí na péin dlighthe sa tír. Bhí teach i mBaile an Chnuic agus cuireadh amach as an teach na daoine a bhí beó ann. Dá mbíodh dhá theach ar an fheirm amháin chuirtí duine amháin aca amach. Cuireadh duine aca seo amach agus chuaidh an duine eile na h-oifige leis an chíos a dhíol. Ar maidin lá-ar na mhárach nuair a tháinig sé na bhaile bhí an teach dóighte agus ocht gcaoirigh de na chuid ar shiubhal. Bá
    Tomás Mac an t Saoir
    Seanach, Co. Donegal