School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

1. (continued from previous page)
    bhéadh siad ag léigheadh an aifrinn amuigh ins na coillte d'fhanfadh siad i bhfolach ins na sléibhte agus ins na coillte ar eagla go dtiocfadh na saighdiúirí ortha. Tá áit i Lorgnaclochan agus tá carraig mhór ina seasamh ar an taobh amháin dé'n pháirc agus deirtear gur ghnáthach leis na sagairt an t-Aifreann a léigheadh ag an charraig sin. Bhéadh na sagairt i bhfolach ins an chnoc in aice na h-áite seo. Duine ar bith a d'innsigheadh do na saighdiúirí ca rabh sagart ar bith i bhfolach bheirfeadh na saighdiúirí cúig phunt do ach níor ghnátach leis na daoine innse do na saighdiúirí cá h-áit a bhéadh na sagairt i bhfolach.
  2. Bhí sgoil san áit a bhfuil teach Eamuinn Uí i gCeann-a-Locha anois. Anna Bhán an t-ainm a bhí ar an bhean a bhí ag teagasg ann. Bhíodh sí ag teasaig Teasaig Críostaidhe. Gheobhadh sí dhá phighinn ó gach pháiste sa t-seachtmhain. Ní fhanadh sí san sgoil amháin i gcomhnuidhe. I nGaedhilg a bhí sí ag teagasg an Teagasg Críostaidhe.
        1. buildings
    Niall Ó Baoighill