School: Ballylar (roll number 10444)

Baile Láir, Co. Donegal
Aodh A. Mac Congáile

cloch ar rachadh sé isteach faoi'n chumhdach sin agus ní thiocfadh leat teacht a comhair.

BROC
    Ainmhidhe fíor bheag is éadh an broc agus tá ceann air cosamhail le muc. Cosamhail leis an mhadadh Ruadh marbhuigheann sé cearca agus lachain. Thig sé go cró na gcearc agus má's ceann tuigheadh atá air ghnídheann sé poll sios fríd agus bheir sé ar shiubhal na cearca. Ainmhidhe fíor righin an broc fosta.

AN LUCHÓG
    Ainmhidhe fíor bheag is eadh an luchóg fosta. Cohnuidheann sí i gcruacha féir ag i sgiobail. Tá ruball fáda caol air. Itheann sí coirce agus rudaí mar sin.

COINÍNÍ
    Tá cuid mhór coiníní thart fá seo. Ainmhidhthe beaga cosamhail le cait atá ionnta. Tá ruball goiridh ortha. Cohnuigheann siad ar na cnuic agus ins an dumhaigh. Itheann siad féar agus turnapaí. Ainmhidhthe fíor mhodhamhala iad fosta.