School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Bhí fear ann aon uair amháin arbh ainm do Maoilmuire an Bhara Bhuidhe agus bhí sé 'n a thigheanna agus bhí cleachtadh aige daoine a chur amach as a mbailte. Bhí sean bhaintreabhar agus chuir sé amach í agus bhí dhá cloigeann déag mac aici. Nuair a chuir sé amach í b'éigin dítr imtheairt í féin agus acu mac. Lá amháin bhí siad a dul trar droichid agus cé tchíonn siad a teacht i gCóiste ach an tigheanna agus an tiom ánaidhe. Nuair a tháinig siad fhad leo stop sí an carr agus d'iarr sí cuidiú ar an tigheanna. Le sin tháinig an agheanna amach ar an chárr, fuair greim an dhuine i ndhiaidh an duine eile de ma mic go raibh an t-iomlán aca caichte isteach ins an droicheadh. Annsin thionnca sé thart agus arsa seisean leithe.
    Brian Ó Dochartaigh
    Múinteoir.