School: Caiseal (2)

An Caiseal, Co. Donegal
Seán Ó Domhnaill

1. Scéal

Bhí feár na chomhnuidhe ag Ceann-Fhanaidh dar(b) ainm Domhnall Ó Duibhne, ...

Bhí feár na chomhnuidhe ag Ceann-Fhanaidh darb [?] ainm Domhnall Ó Duibhne, agus bhí sé tugta do deanamh ceiple, faoí na beanna. D'eirigh sé maidin amhain lé dul síos a chruinneadh slata- mara faoi na beanna. Bhí gasúr beag dhá bliadhain aige. Nuair a d'imthigh an féar d'eirigh an gasúr agus léan sé é. Car amharc an fear thart go rabh sé ag barr na beanna. Nuair a d'amarc sé thart, chonnaic sé an gasúr ag teacht chuige. Bhéir sé ar an ghasúr agus thug sé leis fhaoi na beanna é, agus d'fág se na shuidhe cois carraice é, agus cuaidh sé féin a chruinnead slata-mara.
    Bhí iolar mór san áit, a bhí na chomhnuidhe i mbeanna mhó a bhí ann. Nuair a d'amharc an fear thart chonnaic se an t-iolar ag teacht treasna loch. Suilighe agus uan ó leis in a chrubha. Nuair a chonnaic an t-iolar fa giota de bhí se tursa agus léig se síos an t-uan.
    Sighle Ní Dhuibhne
    Baile Thiarnáin, Co. Donegal