School: Leithead

Lehid, Co. Kerry
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. Aon oidhche bhí Dan Sheehan ana bhreóite ar fad agus bhí Cáit Ní Shúillibháin san tig. Ceap a mháthair go raibh an bás ag teacht air agus níor chúaidh síad a codhla an oidhche sin in aon cuir. Bhí na mná go léim istig san séomra inaonact leis núair a chúladar trucail ag teacht an bóthar. Stop an cár inaice an gheata agus thánaig beirt fhear isteach . Stad ceann aca ilár an úrláir agus chúaidh an duine eile go dtí an teine cun a phíopa do lasa. Núair abhíodar ag dul amach díafruig duine aca ó cháit an raibh an fear san tig breóite agus dúbhairt sí go raibh. Núair a cúla sé é sin dubhairt sé go raibh oidhche breágh aige dul ar neamh. Ansan chúaidh an beirt fhear amac agus bhí na daoine istig ag éisteacht, féacaint an cloiseadh síad an trucail ag imeacht act níor chúladar. Ansan cúaidh beirt amac féacaint an raibh sé ann act ní aon rud ann. Tar éis mí bhí Dan Sheehan go maith agus go láidir arís act fúair a mháthair bás tamall beag na dhíadh sin. Deirtear go raibh an beirt fhear sin cáirdiul do mháthair Dhómhnall agus thánaig síadh cun í do thógaint.
    Eibhlín Ní hUrdail
    Cáit Ní Suillibháin