School: An Clochar, Cathair Saidhbhín (roll number 13542)

Cahersiveen, Co. Kerry
An tSr. M. de Lourdes Stac

B'é an gnó a bhaintí as na pónaí fadó, ….

......ná go gcoimeádadh an sirream beithidhigh istig ionnta go dtí go ndíoladh muinntir na mbeithidheach an cíos leis. Bíodh fir ag féachaint ndiaidh na bpónaí agus caitheadh fear na mbeithidheach iad san do dhíol leis sula bhfaghadh sé a chuid beithidheach thar nais. Bhí póna i gCortha i bparóiste na Faille Móire in Átha Turbid i bparóiste Chathair Saidhbhín agus i Máistir Gaoithe i bparóiste na Dromaide

Ní ceannuigheadh na daoine aon leasú fadó….

.....ach is amhlaidh a bhailighidís feamnach agus múmhar na trágha. Bíodh gach duine ag faire ar an dtaoide féachaint an dtiocfadh aon múmhar isteach. Ghabhaidís amach ar lár na h-oidhche chun an múmhair d'fhághail. Is mó uair a bhíodh cailíní agus ciseánaibh aca ag tarrach an múmhair agus gan de thuighe ná de shlinn ar a gcosaibh acht lóipíní. Coimeadaidís na lóipíní orthu ar eagla an oighir. Sé rud lóipíní ná stoca agus an barra geárrtha dhe chun go bhfanfadh sé ar na chosaibh. Ba mhó oidhche a chaithidís ar an dtráigh ag tarrach an múmhair agus b'fhéidir go dtugadh duine d'a líon-tighe prataí agus iasg cúcha nuair a bhíodh an lá ag easgairt. Bhíodh na prataí seo fuar go maith tar éis teacht ó thigh cúig nó sé míle ó'n dtráigh, b'fhéidir,