School: An Cuimín (roll number 6162)

An Coimín, Co. Donegal
Pádraig Mac Aoidh

1. (continued from previous page)
    ceadhna. Bhi cuma ar go rabh rud eighinteacht trom ann. Shuidh sé agus leagadh an máilín i leath-taobh.
    Bá gheárr go rabh béile réidh ag bean an toighe do, gídh go mbá shúarach an béile é ní fhuarthas aon locht ar mar gur mhaith an t-annlan an t-ocras. Dubhairt sé gur as Conndae Shligigh é agus go rabh sé ag pilleadh abhaile as Mheiriocá agus gur i nGaillimh a thainic sé i dtír agus go gcaithfeadh sé shiubhal abhaile.
    Nuair a bhí sé réidh leis an bhéile d'fosgail sé an máilín agus thairg sé cupla píosa airgead do bhean an toighe acht dhiúltuigh sise pighinn ar bith a ghlacaint uadh. Nuair a bhí sé ag cur arais an t-airgead sa mhála thug bean an toighe giotaí óir fa dear sa mhála agus bhuail sainnt í. Shíl sí dá mbéadh an t-ór aicí go mbéadh saoghal deas aicí fhéin agus a inghean. Fhad agus bhí sé fhéin agus fear an toighe ag cainnt bhí an bhean ag deanamh suas rud eighinteacht ar an dóigh go bhfuighead sí an t-ór nuair a bhéadh an fear in a chodhladh.
    Cómh luath agus thuit an stráinsear na chodhladh dinnis an bhean an rún do fhear an toighe fá'n t-ór. Bá bheag cluas a thug sé dithe a chéad uair acht ní rabh sé ag fághail suaimhneas ar bith uaithí. Níor mhaith leis aon dadaidh a dheanamh leis an stráinsear acht thug
    Anna Ní Bhaoghaill
    Cloghan, Co. Donegal