Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork

"Páircín na liostruim" (páirc in a bhfuil liostruim ag fás ann);
    "Seana bogach" (páirc bog fliuch);
    "Páircín na leabhair" (páirc in-ar tugadh mórán dearmhadh mar geall air);
    "Garraidhe chruaidh" "cloc marcuidheachta" " cloc a mhuirc"
    "Maidin an captaen" (cairraigh árd agus cairraigreaca beaga eile in aice leis): "Pluisín spóirt" (áit glas féaracht tamall ón bhótar agus tá cairraig ar an dtaob thiar agus thuaidh de. Deirtear go mbíodh na daoine maithe ag rinnce ann); "Seómarín Bhat" (bhí tigín beag ag fear darabh ainm dó Bhat ann fadó agus tá cuid den fhalla ann fós); "Scéann a chait" (páirc in aice na fairrge go bhfuil na chait fiadhain go flúirseach ins an coill in aice leis);
    "Éisg a t-seana mhacaigh" (áit doimhin i lár an cnuich agus é ana leitmháil);
    "Glaise an locha" (Sruthán na locha) "Leaca an fhraoig" áit atá lán de fhraoig) "Cruidhtiní" (Seana cabhlacha) "Dreac coill" "Cnocháinín olainn" "Port a mhaide" "Eisc a ceannuidhe" "Port na faille" "Slios" "Páirc a tíghe" "Páirc a thailúra" Gort a [?] "Gort árd" "Gort a cuais" "Bogadh aoltha "Cuas an Aonaig" "Cuas dubh" "Cuas ard" Gort a cuais teas is thuaidh Iomaire an ghirfhiadh agus an iomaire a réidhteas féin Muing mór na h-easrach go mbhíonn peidhim ar a cladhacha ó Luain go Sathran
    Síghle Ní Cruadhlaoich
    Mícheal Ua Cruadhlaoich