School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. Dógadh Aoil
    Do dheinidís teine aoil agus do fhágaidís dá poill san bhfalla a bhiódh tímcheall air agus do chuiridís teine mhóna i mbun an teine aoil. Nuáir a thaghadh in t-aól ón Domhnach Mór na cloca móra do chuiridís isetach sa teine aoil é agus do biód fir amuich ag caitheamh móna isteach tríd na poill chun an teine do choiméad ar siubhal istig. Do chaithidís fanamhaint á dhéanamh san fan na h-oidhche go léir. Núair a bhíódh sé doighthe do thuitheadh na cloca as a céile.

Deánamh Ciseáin
    Do bhíodh fráma ag na daoine i bhfuirm barr an chiseain agus do bhíodh beart mór de slataibh aca. Do chuiridís tuigithe sa gháirdín agus do gheibhidís slata sa choill. Slata laidire a gheibidís sa choill agus do chuiridís íad san na seasamh ins na poill sa fráma agus do bhídís ag fighedóíreacht tímcheall ortha leis na tuigithe go dtí go mbeádh an ciseán árd a dhóithin tímhceall dhá troig go leith ar aoirde agus annsan do lubaidís na slata agus do dheinidís
    Máire Ní Chéilleachair
    Ceann Droma, Co. Cork