School: Baile Uí Bhuaig (C.) (roll number 14817)

Baile Uí Bhuaigh, Co. Cork
Neans Ní Shúilleabháin

1. I sráid Maghchromtha a bhíódh na h-aonthaighe fadó agus is ann atáid fós. Bíonn dhá aonach ann gach mí Aonach i gcóír bó agus chaoire agus gabhar agus banbhaí agus is ar an dara Máírt de'n mí a bhíonn san ann agus bíonn aonach na much ann ar an luain roimhis. Bíonn na banbhaí ann an dhá lá.
    Ní bhíodh ann ach aon aonach go dtí 1870 ach bhí an oiread san brúgh ar an aonach gur soruigheadh dhá ionad bheith ann agus chuireadh aonach na much ar an Luain. Tá dhá ionad aonaig i Maghchromtha agus bíónn an t-aonach ins gach ceann acu i n-dhiaidh a chéile sé sin bíonn cheann aca i bpáirc "Massey" mí na Nodlag agus an chead aonach eile i mí Eanair ar an sráid.
    Sé chúis atá le seo ná san t-sean aimsir nuair bhí chomhacht mór ag an
        1. trade