Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Lá Naoimh Seáín. Bíonn na garsúin go léir ana gnóthach ag dul ó thig go tig ag bailiú cúpla fód móna cun an teine cnámh do dheánamh. Nuair a bíonn an teine deánta súidhenn gach éinne mór timcheall uirthe agus bíonn siad ag insint sgéíl agus ag amránuíocht.

Lá le Máírtín: Mairbhightear caora nó gé i gcóír an laé seo.
    Oidhche Shamhna. Oidhche mór spóirt iseadh Oidhche Shamhna. Bíonn úbhla agus cnóite in gach tig. Bíónn cluiche á imirt leis na h-úbhla agus na cnóíte. Sé an cluiche is mó a imirtear leis na h-ubhla ná ubhall do cur isteacht i dtobán uisge, agus an duine a thabharfadh amach an t-ubhall len a bheál geóbhadh sé é.
    Maitias Dúbhda
    Baile na Leacan
  2. Oidhche Nodlag: sé sin an oidhche roimh lá Nodlag. Lastar coingheall ar gach fhuinneóíg an oidhche sin.
    Lá le Stoipán. Téigheann na buachaillí óga agus na fir óga ó thig go tig leis an dreóilín ag bailiú airgid. Bíonn dhá scata díobh ann, na fir óga i ndream leó féín agus na garsúin indream eile. Bíonn láir bhán agus gléus ceóil aca.
    Cáit Ní Mhuircheartaigh
    Mullach Bhéal, Co. Chiarraí