Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    anois bróga sar a mbíonn siad leath bliana daois. Bíonn siad cosnochtaithe formhór na bliadhna acht amháin ins an geimhreadh. Deintear bróga sa cheanntar seo. Tá cúigear gréasaidhe timcheall na h-áite seo agus tá an céard aca le sinnsearacht.
    Níghtear na cosa i dtubán uisge té anois. Deiridís fadó gur cheart do garsúin nó fear a chosa a nígh san uisce ar dtúis roimh na cailíní.
  2. Ní caitheadh na daoine bróga fadó go mbíodh siad fiche bliadhan. Fuair fear bás timcheall fiche blian ó shoin. Níor cheanaig sé péire bróga go raibh sé timcheall triocadh blian d'aois siné an blian a phós sé. Bhí an péire bróga aige go bhfuair sé bás, agus bhíodar chómh nua an lá deireanach agus a bhíodar an lá fuair sé iad. Níor chaith sé na bróga riamh acht an lá a pósadh é. Tadhg Ó Flainn ón Macaire a beadh é. Caitheann na daoine bróga nuair a bhíonn siad timcheall ceithre nó cúig bliadhna d'aois anois. Caitheann na daoine bróga gach