Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

aca dó ach fúair sé bás i dthig Pádraig Uí Shúileabháin Doireancairn.
    [-]
    Bíodh daoine foghluimanta ag siubhal mórthímpeall fadó. Bhí ceann acu i gCúiléarach Píobaire do beadh é. Bhí bheilín aige agus bhíodh sé ag seimhint gach oidhche agus thagadh daoine ó gach áit chuige.
    Bhíodh síad ag foghluim rínnce uaidh leis. Bhí sé tamall eile i Rúsc agus is uaidh a foghluim Pádruig Ó Gráda conus an bheilín do sheimhint. Bhí ana spórt acu ag foghluim rínnce uaidh Uaireanta bhíodh sé ag fuar ghearán agus é ag seimhint ar bheilín. "Bídhig ag bailií cuirig tobach dum phíopa" agus úaireanta núair a thugadh na daoine síntús beag do thosnuigheach sé seimhint mar seo "Óinseach Óinseach a caitheamh a thóna is a chosa gan bhróga agus a dhá theistiún shíos um phóca."
        1. foirgnimh
    Conchubhar Ua Úrdail