Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear darbh ainm Tomás Ruadh na chomhnaidhe i nGort na Cora tuirim le céád bliadhain o shoin. Bhí ainm an Shaidhbhreas air cé gur chomhnuigh sé i dtigh bheag inaice an Dhúin ann. Nuair do fuair sé bá ní raibh tasg no tuairisc a chuid airgid le feiscint. Annsan do leath an ráfla ar fuid na tíre gurbh amhlaidh gur chuir sé an t-ór i bhfolach ins an lis. Is mo duine a thug turas chun an dhúin ar lorg an óí ach níor eirigh le h-ainne é d'fhagháíl.
    Aon uair do dhein comharsa taidhbhreamh go bhfuigheadh sé an t-ór ach dul go dtí an lis ar a h-aon a clog san oidhche. Roimh an uair sin no 'na dhiaidh bheadh madra mór ag cosaint an óí agus má bhuail an madra ainne (?) bheadh a shaoghal i gcontabhairt. Do dhein sé iarracht trí oidhcheanna an dún do shroisint in am ach do theip air. Cuireadh moill air i slighe éigin draoidheachta agus sa deire d'eirigh as an iarracht ar fad.

Máíre Ní Dotháin
    Baile Leana