Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Bhí gabha 'na chomhnaidhe i Leac na Sionnach fadó. Duine malluighthe ba eadh é agus bhí eagla ar dhaoine roimhe i gcéín agus i gcomhgar. Tomás Fada abhí mar ainm air mar fear mór beathuithe ba eadh é. Deirtear go raibh céardcha aige agus crann mór ag fás ós a comhair an dhorais. Dheanadh sé úasáíd eile as an gcrann seachas é a choimeád mar scáth i gcóir taithnimh na gréine. Deirtear go gcrochadh sé daoine as an gcrann tar éis iad do sladadh ar dtuais.
    D'eirigh sé an shaidhbhir ar fad agus choimeádadh se a chuid airgid sa bhaile agus boc gabhar agus madra mór gá choimeá do réir an t-Seanchuis. Bhí tigh comhnaithe aige tamall beag ón gceardcha 'na raibh trí áirsí chun an tighe do choimeád teann láidir is docha. Deirtear gur ins an meadhon áinse abhí an t-ór curtha i bhfolach. Níor thug éinne iarracht riamh an t-ór do ghoid an fhaid abhí Tomás beo.
    Is mo dhuine ó am go h-am a eirigh uair an mheadhon oidhche ar lrog tighe Thomáis le h-intinn (?) a chuid airgid d'fhagháí acht níor thánaig aon toradh riamh as an lorgaireacht.

Pádraig
    An Droichead