Scoil: Cill an Dísirt (C.) (uimhir rolla 15302)

Cill an Dísirt, Co. an Chláir
Máire Mac Eochaidh

Ar an leathanach seo

1. Tuairim 60 bliadhain ó shoin bhí fear darbh ainm Séamus Ó Mhathghamhna 'na chomhnaidhe i gCill-an-Dísirt.Tugadh Séamus an Tairngeóir air mar dheineadh sé tairngí 'na cheardcha.
    Ní raibh aige ach tigh beag agus é roinnte 'na dhá cuid seomra codalta agus ceardcha. Bhí aon mhac aige agus do chuir sé roimhe duine uasal a dheanamh de san.
    Do choimeád sé an buachaill ar scoil go dtí go raibh sé' 'na scoláire maith. Annsan do chuir sé é go coláiste i mBaile Átha Cliath agus do thosnuigh sé ag foghluim le bheith 'na dhochtúir le h-imtheacht aimsire do bhronnadh an tideal an Dochtúir Mathghamhna air.
    Tar éis tamaill do phós sé bean uasal an-shaidhbhir abhí 'na comhnaidhe ins an gcathair. Annsan chuaidh sé tamall beag as a mheabhair le h-áthas agus bhí sé tamall beag tugtha de'n ól.
    Thug sé a bhean abhaile leis go Cill-an-Dísirt. Bhí iongnadh uirthi nuair do chonnaic sí an tigh beag 'na rugadh agus 'na thógadh a fear céile. Bean ciallmhair ba eadh í agus d'fhan sí ann ar feadh trí seachtmhain. Bhí fonn chun an óil imthighte as a
    Cáitlín Ní Mhaoláin
    Shore Park, Co. an Chláir