School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. Scéal (continued)

Bhí fear bocht i dTír Conaill am amháin agus tráthnóna fuar sneachta amháin bhí sé amuigh leis féin agus ní raibh dul aige teach ar bith a fhághail ina bhfuigheadh sé fosgadh na h-oidhche, agus go díreach bhí sé ag brath suidhe síos ag bun binne nuair a t

(continued from previous page)
    Ní luaithe a chuaidh no d’imthigh an fear bocht amach ar an doras agus níl a fhios ag aon duine goidé d’éirigh do, no ca dteachaidh é, mar ní facas ariamh ní ba mhó é.
    Sgéalaidhe: Antóin Breathnach, Áirdmhín.
    Sgríobhnóir: Domhnall Breathnach, Áirdmhín, Clochán Liath.
  2. Scéal

Bhí beirt fhear ann aon uair amháin agus tugadh ordughadh daobhtha a ghabhail a bháirseóracht. h-Iarradh ortha an abhainn a bhí ag gabhail fríd an bhaile a choimhead agus dá bhfuighfhidhe greim ar dhuine ar bith ag ruaigeadh na h-abhanna go bhfuigheadh an

Máire Ní Dhomhnaill 14.2.38
    Scéal
    Bhí beirt fhear ann aon uair amháin agus tugadh ordughadh daobhtha a ghabhail a bháirseoreacht. h-Iarradh ortha an abhainn a bhí ag gabhail fríd an bhaile a choimhead agus dá bhfuigfidhe greim ar dhuine ar bith ag ruaigeadh na h-abhanna go bhfuigeadh an bheirt acu-san sé seachtmhainí de phríosún.
    Mar sin de chaithfeadh an bheirt fhear a bheith amuigh i mbóthan bheag fód a bhí déanta acu fhéin. Oidhche amháin nuair a bhí siad ina suidhe thart ag cómhráidh, dubhairt fear acu nach rabh morán bdh istoigh agus go mb’fheárr daobhtha a ghabhail síos go dtí an abhainn agus bradán a mharbhadh. “Maith go leór” arsa an fear eile. Chuaidh siad sís go dtí an abhainn agus mharbhuigh siad bradán.
    Tháinic iad aníos arais agus chuir siad síos teine bhreágh agus rós siad an bradán ar na h-aibhleógaí agus d’ith siad é. Nuair a bhí an
    Máire Ní Dhomhnaill
    An Airdmhín, Co. Donegal