School: Mín na Mánrach

Mín na Manrach, Co. Donegal
Niall ac Suibhne

1. (continued from previous page)
    agus níor fhág sé fód de chuid talaimh na h-Éireann nar chuartaigh sé. Chaith sé seacht mbliadhna ag cuartughadh ach ní fhacaidh sé a bhean ón lá sin go dtí an lá indiu.
    Sgéalaidh: Antoin Ó Gallchobhair, Áirdmhín. 78 bliadhan.
    Scríbhnóir: Anna Bhreathnach, Áirdmhín.
  2. Scéal

Bhí sin ann agus is fada o bhí; bhí fear ann uair amháin agus bhí neart airgid aige. Beirt ingneach a bhí aige; bhí cailín aca ar fostadh agus d'fhan an cailín eile ins an bhaile i gcomhnaidhe. Shuidheadh an fear ins an bhaile gach oidhche ag cunntas a chuid airgid. Oidhche amháin bhí sé fhéin agus a ingean ina suidhe ag cunntas a chuid airgid. Sul ar thoisigh sé ghlasail sé an doras agus ní raibh duine ar bith abalta teacht isteach. Ach goidé a rinne sé ach an fhuinneóg a fhagail fosgailte.
    bhí an cailín beag ag léigheadh leabhair agus níor mothuigh sí go dtáinig fear mór isteach agus gur bhuail sé buille de thuait ar a h-athair agus gur mharbhuigh sé é. Chuaidh an cailín a chaoineadh agus bhuail sé dorn uirthí agus thuit sí i laige. Nuair a mhusgail sí bhí a h-athair ina luighe marbh agus sruth fola ag sileadh as. bhí uareadóir óir aige agus bhí sé ar siubhal. Las an gaduidhe
    Bríghid Ní Dhubhgáin
    Cruach Phádraig, Co. Donegal