School: Garán (roll number 11721)

Garraun, Co. Galway
Teachers:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. B í fear ann uair amáin darb ainm Pádraig Ruad agus bí sé in-a comnuide i dreac beag le na bean. Tráthnóna Nolaig a bí ann agus dubhairt Pádraig go racad sé go dtí an Baile Mór le rudaí do ceannac le h-aghaidh Lá Nollag. Ar dtús fuair sé ceannín beag agus cuir sé ins an mála mór é agus cuir sé ar a druim é agus d'imigh sé go dtí an Baile Mór. Nuair a sroic sé an Baile Ceannaigh sé na rudaí a bí ag teastáil agus d'ól sé cúpla púinta leann-dub agus líon sé an ceainrín le h-uisge beata agus d'imigh leis abaile doó féin. Bí an oíche ag titim go tapaid agus bí sé ag leirge tuirseac ag táinic tart air agus luige sé ar taob an bótair agus d'ól sé braon don uisce bearta agus d'imigh leis arís. Níorbh b'fada gur táinic an rud céanna air arís agus suide sé síos ar an mbóthar agus d'ól sé braon. Rinne sin cúpla uair agus sa deire luirge sé in aice falla toisigh ná raib sé indon dul