School: Garán (roll number 11721)

Garraun, Co. Galway
Teachers:
Seán Breathnach Domhnall Ua Ríoghbhardáin

1. (continued from previous page)
    beidh stoirm mhór ann lá'r na mhárach. Nuair a cloistear an buaidh amuigh ar an fhairrge bíonn báisteach ag teacht. Is comhartha báistighe bógha-leac a fheiceál ar an spéir. Nuaira thosnuigheann sé ag báistighe roimh a seacht a' chlog stadann sé roimh a h-aon dhéag. Nuair a bhíonn na faoilleáin ag sgreadaghail um thráthnóna sin comhartha go mbeidh an aimsear an fhuar. Nuair a bhíonn na faoilleáin ag sgreadaghail go deireannach san oidhche sin comhartha go mbeidh stoirm mhór ann.
  2. Do réir na bpéin dlighthe níor ceaduigheadh scoil do chur ar bun do Chaitilicigh ná caitiliceach a bheith i mbun scoile. Cé go raibh grádh mór ag na Caitilicig do'n léighinn, ní leigfeadh siad dá gclann dul go dtí na scoileanna Protastúnaca . Le dul ó'n dlighe do bhí scoil scairte i ngach paróiste agus théigheadh na scoláirí chun an scoil scairte sin. Do thagadh na scoláirí le chéile i mbothán cois claide agus thugaidis roinnt airgid do fear chun iad do mhúineadh. Do bhíodh siad i na suighe ar bhinnsí agus ar suidheacáin agus bhíodh siad ag fógluim ins na botháin sin. Do bhí sin i n-aghaidh an dlighe acht do leanadh de go dtí míle ocht gcéad agus caogadh nó mar sin. Do bhí cúpla
        1. buildings